Excite

Bidden helpt boosheid te verwerken

Religieus of niet, een gebed kan wonderen doen. Als je snel geïrriteerd bent of last hebt van een kort lontje, kan je er veel aan hebben om in stilte een paar woorden tot de hemel te richten. Dat werkt beter dan je boosheid in je eentje te overdenken.

Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Ohio geconcludeerd. In Amerika ligt het percentage van de bevolking dat gelovig is veel hoger en is het normaal om te bidden als het even niet lekker gaat. "We hebben ontdekt dat bidden kan helpen bij het verwerken van boosheid. Waarschijnlijk omdat mensen dan een ander beeld van de situatie krijgen en het minder persoonlijk opnemen," zei onderzoeker Brad Brushman tegen Mail Online.

Om te controleren hoe groot het effect van bidden was, lieten de onderzoekers een controlegroep alleen aan een bepaalde situatie denken. Zonder zich tot een hogere macht te richten dus. Het bleek dat de biddende groep overduidelijk minder negatieve emoties en boosheid voelde dan de denkers. De onderzoekers maken wel duidelijk dat de resultaten alleen gelden voor goedaardig gebed, zoals in de meeste religies wordt voorgestaan.

Het bijna uitgestorven gezegde 'bidt voor uw vijanden' bezit dus toch meer waarheid dan je zou denken. Het helpt je vijanden niet, maar het kan er wel voor zorgen dat je makkelijker omgaat met je eigen negatieve gevoelens. Een win-win situatie dus.

Afbeelding: Flickr, gebruiker lel4nd

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020