Excite

Bier langer vers dankzij onderzoek

Tijdens een mooie lente- of zomerdag is er weinig zo lekker als een koel glas bier. Wetenschappers doen daar nog even een schepje bovenop: zij hebben ontdekt hoe ze bier langer vers kunnen houden. Ze hebben tijdens intensief onderzoek ontdekt welk stofje de bittere smaak in ouder bier veroorzaakt.

Met een beetje geluk, zullen de wetenschappers ook in staat zijn om de periode waarna dit stofje zich vormt te verlengen, waardoor het bier zijn versheid dus langer behoudt. Dit zou betekenen dat bierdrinkers langer van hun bier kunnen genieten.

Zoals de meeste bierliefhebbers wel weten, smaakt bier het lekkerst als het vers is. Na zes tot twaalf maanden opslag begint de smaak toch wel achteruit te gaan. Dit is anders dan bijvoorbeeld bij wijn, whisky en bourbon; die drankjes worden vaak juist lekkerder, naarmate ze langer opgeslagen zijn.

Tot dit onderzoek wist men niet precies waar dit aan lag en of het voorkomen kon worden. Met de resultaten van het onderzoek heeft men hier wel inzicht in gekregen en blijken er vijf stofjes te zijn die voor het grootste deel debet zijn aan de bittere smaak van bier. Aan de hand van deze resultaten kan men kijken naar een oplossing die het vormen van deze stoffen tegengaat, waardoor het mogelijk wordt om het bier wel langere tijd op te slaan.

Afbeelding: Flickr account realSMILEY

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020