Excite

Bijbel niet langer meest verspreide drukwerk

Eeuwenlang nam de Bijbel een onbetwiste nummer één positie in als het ging om het meest verspreide drukwerk ter wereld. Volgende maand zal dit eeuwenoude boek echter een flinke achterstand oplopen. Dan komt de nieuwe Ikea-gids namelijk uit.

De nieuwe Ikea-gids wordt in 28 talen gedrukt en verschijnt in een oplage van maar liefst 180 miljoen exemplaren. En dat terwijl er per jaar ‘maar’ ongeveer 50 tot 150 miljoen Bijbels verkocht worden. Eerder verscheen de Ikea-gids in een kleinere oplage, maar het bedrijf lijkt ieder jaar te groeien. Qua omzet is ‘de blauwe doos’ inmiddels al de grootste meubelzaak op de Duitse markt en ook in andere landen blijft de winkel mateloos populair.

Overigens kun je wel je vraagtekens zetten bij het nut van het jaarlijks uitbrengen van de nieuwe gids. De Ikea-gids is na een jaar al verouderd en zorgt met 300 pagina’s per gids voor een behoorlijke berg oud papier. Om nog maar niet te spreken over de bomen die gekapt moeten worden voor de productie van de gidsen! Veel van de verkochte Bijbels worden jarenlang gebruikt; die gaan heel veel langer mee en zijn in ieder geval veel milieuvriendelijker en duurzamer dan de gids van Ikea. En mocht Ikea daar ook achterkomen, dan zou het zomaar kunnen dat de Bijbel haar positie op nummer één straks gewoon weer terug heeft!

Afbeelding: Flickr account vox_efx

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021