Excite

Blaasontsteking voorkomen en genezen

Wat we inmiddels weten, is dat blaasontsteking niets te maken heeft met in de kou wachten of op de tocht staan. Blaasontsteking wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën. Dat maakt deze kwaal natuurlijk niet minder vervelend, maar gelukkig is blaasontsteking vrij makkelijk te behandelen. In dit artikel lees je hoe je aan een blaasontsteking komt en hoe je er vanaf komt.

Symptomen blaasontsteking

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis ontstoken. Een blaasontsteking merk je meestal meteen op als je pijn krijgt bij het plassen. Denk daarbij aan een branderig gevoel en een drukkend gevoel op de blaas. Het kan zijn dat je constant het gevoel hebt dat je naar de wc moet, maar slechts een klein beetje plast. De urine is vaak troebel en heeft een eigenaardige geur. Soms komt er ook bloed bij het plassen. Net als bij iedere ontsteking kan je last krijgen van koorts.

Oorzaak blaasontsteking

Blaasontsteking is een vrouwenkwaal, omdat de urinebuis bij vrouwen veel korter is dan bij mannen. Daardoor is het voor bacteriën veel makkelijker om in de blaas terecht te komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de seks. Bij mannen met een vergrote prostaat of vrouwen die een verzakte blaas hebben komt blaasontsteking voor omdat ze niet goed 'uitplassen', waardoor er urine achterblijft in de blaas. De bacteriën kunnen zich daar dan makkelijk vermenigvuldigen.

Blaasontsteking: wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk om veel water te drinken om een blaasontsteking te voorkomen. Vaker naar het toilet, betekent dat bacteriën minder lang in de blaas zitten. Plas ook altijd goed leeg. Het drinken van cranberrysap helpt bij sommige mensen een blaasontsteking te voorkomen. Aan vrouwen wordt aangeraden na de seks te plassen.

Wanneer naar de huisarts?

Mannen met een blaasontsteking moeten altijd contact opnemen met de huisarts. Bij vrouwen geldt dat ze naar de huisarts moeten bij zwangerschap, als de ontsteking langer dan een week aanhoudt, of als het de dagelijkse werkzaamheden bemoeilijkt. Houd er rekening mee dat er een urineonderzoek plaatsvindt. Neem dus een afgesloten potje urine mee, liefst ochtendurine niet ouder dan twee uur.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021