Excite

Blauwe plek: onschadelijk of niet?

Bijna iedereen heeft wel eens een blauwe plek. Het lijkt er gewoon bij te horen. Maar waar komt zo'n plek eigenlijk vandaan en hoe kom je er vanaf? En belangrijker nog: kan het kwaad, of is het iets waar je je totaal geen zorgen over hoeft te maken, ook als is het een beschadiging?

Kneuzing

Een blauwe plek is eigenlijk niets anders dan een kneuzing waar bloedvaatjes bij betrokken zijn. Die vaatjes knappen en lekken bloed naar het weefsel. Dat zorgt voor de blauwe plek. Een blauwe plek is in de eerste instantie echt blauw, maar wordt na verloop van tijd meer gelig en zwart. Uiteindelijk verdwijnt de plek weer; de kneuzing is dan genezen en ook niet gevoelig meer.

Is een blauwe plek gevaarlijk?

Een blauwe plek op zich is niet gevaarlijk. Het is te vergelijken met een schrammetje; je krijgt er soms een, de huid moet weer even helen en daarna is het allemaal weer in orde. Maar een blauwe plek kan ook een symptoom zijn van iets anders. In dat geval is het wel degelijk iets om mee naar de huisarts te gaan. Maak bijvoorbeeld een afspraak als je heel makkelijk blauwe plekken krijgt, of als je ze krijgt terwijl je geen idee hebt hoe het komt. Ook als je merkt dat de blauwe plekken maar moeilijk verdwijnen, kun je bij de huisarts vragen om meer informatie. Houd voor jezelf eventueel bij hoe lang de plek er al zit en of zich veranderingen in kleur hebben voorgedaan. Je kunt dit bijvoorbeeld voor jezelf opschrijven en meenemen.

Hoe kom je van een blauwe plek af?

Een blauwe plek kan behoorlijk lastig zijn, vooral als hij erg zichtbaar is. Je kunt er sneller vanaf komen door zalf met Arnica Montana te smeren. Dat wordt ook wel 'valkruid' genoemd. Dit kruid vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat de plek sneller geneest en dus ook sneller wegtrekt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019