Excite

Blinde liefde maakt huwelijk gelukkiger

Ben je zo ontzettend verliefd op je partner dat je af en toe de neiging hebt de realiteit volledig uit het oog te verliezen? Dat is dan maar goed ook, want dan hoor je waarschijnlijk bij de groep mensen die in ieder geval in de eerste paar jaren van hun huwelijk veel gelukkiger zijn dan anderen.

Uit een onderzoek van de universiteit van Buffalo blijkt dat mensen met onrealistische verwachtingen van hun partner in de eerste jaren van hun huwelijk gelukkiger zijn dan de mensen die wél realistische verwachtingen van hun partner hebben. Voor het onderzoek werden 222 pasgetrouwde stellen drie jaar lang gevolgd.

Eerder was al vastgesteld dat positieve eigenschappen van partners vaak mentaal uitvergroot worden. Die roze wolk – die soms behoorlijk grote proporties aan kan nemen – blijkt nu dus een positieve invloed te hebben op een relatie. Mensen die tevreden zijn over hun partner hebben namelijk ook meer redenen om tevreden te zijn over hun huwelijk.

Realistische mensen zijn juist vaker ontevreden over hun partner en relatie en kiezen als gevolg daarvan vaker voor een scheiding. Dit is mogelijk te verklaren doordat realistische mensen harder optreden als er fouten worden gemaakt. Mocht een partner een keer vreemd gaan, dan zullen realistische denkers hen snel de deur wijzen, terwijl onrealistische mensen hen liever nog een kans geven.

Afbeelding: Flickr, gebruiker hawk684

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021