Excite

Blinde Lucas Murray kijkt met zijn oren

Dat je zowel blind als zelfstandig kunt zijn, bewijst Lucas Murray. Dit 7-jarige jongetje heeft zichzelf met behulp van zijn oren leren kijken. Zijn omgeving geeft hij namelijk vorm door middel van echo’s! Door te klikken met zijn tong, kan hij ‘horen’ hoe zijn omgeving eruit ziet.

Lucas, die ook wel ‘batboy’, ofwel ‘vleermuisjongen’, genoemd wordt, hoort aan de echo van zijn geklik precies hoe dichtbij hij in de buurt van objecten is en kan ook ‘zien’ waar ze staan. Lucas is al vanaf zijn geboorte blind, maar zijn techniek om dingen te ‘zien’ zorgt ervoor dat hij praktisch alles kan, inclusief basketballen. Door zijn klik te gebruiken kan Lucas te weten komen waar de basket staat. Niets weerhoudt hem er dan nog van om de bal erin te gooien!

Het klikken lijkt wellicht een eenvoudig systeem; het was nog best moeilijk om te leren. In principe wordt dit systeem dan ook vooral in de dierenwereld gebruikt; vleermuizen en dolfijnen werken ook met echo’s om hun omgeving te verkennen en om te ‘kijken’ waar ze zijn. Het kliksysteem wordt pas sinds relatief kort geleden toegepast bij blinde mensen, maar het is – zeker voor oudere mensen – vrij lastig aan te leren.

Voor Lucas blijkt het echter een uitkomst te zijn. Hij verschilt maar in weinig dingen met zijn leeftijdsgenootjes en heeft de techniek zo goed onder de knie, dat hij eigenlijk gewoon alles kan doen!

Afbeelding: The Sun

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021