Excite

Blinde vrouw kan weer zien door chip

Een blinde vrouw kan weer zien door een speciale chip. Oogziekenhuis Zonnestraal is het als eerste in Nederland gelukt om iemand gedeeltelijk het zicht terug te geven. De chip is geïmplanteerd in het netvlies en communiceert met een kleine camera op de bril van de vrouw. Zonnestraal is een particulier ziekenhuis, en heeft de capaciteit om jaarlijks 500 mensen te helpen aan hun blindheid. Op voorwaarde dat de verzekeraars meewerken.

Bril met camera

De patiënte met de primeur, de 63-jarige mevrouw Kleerebezem was 28 jaar blind tot de eind mei werd geopereerd in de Amsterdamse kliniek van Zonnestraat. Sinds anderhalve week draagt ze de bril met de special camera. Ze noemt de ontwikkeling van haar zicht een ontdekkingstocht. “Vorige week maandag kon ik de wieken van een molen onderscheiden, dinsdag ontdekte ik op het strand de zeemeeuw die mijn dochter aanwees en dit weekend kon ik mijn hond zien liggen in het park”, vertelt Kleerebezem bij Knevel en Van den Brink. Doordat de chip en de bril steeds beter op elkaar ingespeeld raken, ziet Kleerebezem iedere dag een beetje meer. Volgens haar arts Marco Mura begint het zicht het kunnen onderscheiden van lichte en donkere vlakken.

Retinitis pigmentosa

Wereldwijd is Nederland het zesde land waar de behandeling wordt uitgevoerd, na Duitsland, Engeland, Italië, Saoedi-Arabië en de VS. De chip is alleen een oplossing voor patiënten met de netvliesaandoening retinitis pigmentosa. Hierbij zijn staafjes in het netvlies beschadigd, waardoor nachtblindheid en verkokering van het zicht ontstaat. De aandoening kan leiden tot permanente blindheid. Ongeveer 4700 Nederlanders lijden aan de oogziekte. Afhankelijk van de ernst is behandeling met de chip mogelijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021