Excite

Bloedarmoede: wat is dat eigenlijk?

Anders dan het op het eerste gehoor misschien lijkt, betekent bloedarmoede niet dat je te weinig bloed in je lichaam hebt. Wel is de samenstelling van het bloed niet in orde: er is sprake van een tekort aan hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zich bevind in de rode bloedcellen en verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide.

Oorzaken en symptomen van bloedarmoede

Bloedarmoede kan veroorzaakt worden door diverse factoren, maar de meest voorkomende oorzaak is toch wel een tekort aan ijzer. IJzer is nodig om hemoglobine aan te maken, dus wanneer er niet afdoende ijzer in het lichaam aanwezig is, leidt dit uiteindelijk vanzelf tot bloedarmoede. Ook tekorten aan foliumzuur en vitamine B12 kunnen bloedarmoede tot gevolg hebben.

Aangeboren oorzaken van bloedarmoede

Ook aangeboren afwijkingen kunnen leiden tot een verminderde aanmaak van rode bloedcellen. Sikkelcelanemie bijvoorbeeld, waarbij de rode bloedcel niet - zoals gebruikelijk - rond is, maar de vorm heeft van een sikkel. Bij thalassemie zijn de rode bloedcellen wel van de juiste vorm, maar worden ze door het eigen afweersysteem aangevallen en vernietigd. Chronische bloedarmoede is het gevolg.

Infecties

Infecties kunnen eveneens leiden tot bloedarmoede. Door infecties met bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer en virale hepatitis kan de milt vergroot raken en buitensporig actief worden, wat leidt tot de afbraak van rode bloedcellen. Ook besmetting met malaria heeft vaak bloedarmoede tot gevolg.

Symptomen van bloedarmoede

Hoewel sommige mensen ernstige bloedarmoede kunnen hebben zonder klachten, zijn er meestal wel symptomen die duiden op (mogelijke) bloedarmoede:

  • Zwak gevoel en snel moe
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Tintelend gevoel in voeten
  • Koude handen en voeten
  • Bleke lippen
  • Scheurtjes in lippen en/of mondhoeken
  • Oorsuizen

Diagnose en behandeling van bloedarmoede

Bloedarmoede is vrij eenvoudig aan te tonen: tijdens bloedonderzoek wordt de hoeveelheid hemoglobine onderzocht. Wanneer is vastgesteld dat dit te laag is, zal de arts willen weten waardoor dit wordt veroorzaakt.

Vervolgens wordt passende medicatie en/of behandeling voorgeschreven. Aangeboren afwijkingen buiten beschouwing latend, kan je ook zelf het nodige doen om de kans op bloedarmoede zo klein mogelijk te maken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021