Excite

Oorzaken van bloedverlies

Bloedverlies kan overal in je lichaam voorkomen. Soms is het onschuldig, zoals een bloedneus. In andere gevallen is het een signaal van je lichaam. Bloedverlies kan optreden bij bijvoorbeeld een ontsteking of een SOA. In dit artikel lees je over bloedverlies tijdens het plassen, tussentijds vaginaal bloedverlies en bloedverlies tijdens de seks.

Bloedverlies tijdens het plassen

Bloedverlies tijdens het plassen is vaak een aanwijzing dat er iets ernstigs aan de hand is. In de meeste gevallen gaat het om een blaasontsteking, maar ook nierstenen of een aandoening aan de urinewegen kan leiden tot bloedverlies.

Als je last hebt van bloedverlies tijdens het plassen, dan wordt aan geraden om direct contact op te nemen met de huisarts. Als het gepaard gaat met hevige pijn is het verstandig om naar de polikliniek te gaan. In eerste instantie zal de urine worden onderzocht. Als de blaasontsteking kan worden uitgesloten zal overgegaan worden tot een blaasonderzoek.

Tussentijds bloedverlies bij menstruatie

Wanneer je tussen je maandelijkse menstruatie bloed verliest kan er iets aan de hand zijn. Bij bijna de helft van alle vrouwen met tussentijds vaginaal bloedverlies wordt geen oorzaak gevonden. Vaak is het simpelweg te herleiden tot hormonenschommelingen, die je oplost door bijvoorbeeld aan de pil te gaan.

In andere gevallen is er sprake van een ontsteking in of aan de baarmoeder, of een SOA. Bij klachten met bloedverlies buiten de menstruatie, kan het handig zijn om een menstruatiedagboek bij te houden. Zo spoor je onregelmatigheden gemakkelijke rop. Bovendien kan een huisarts of gynaecoloog beter zien wat de situatie is.

Bloedverlies tijdens of na seks

Wanneer je voor het eerst seks hebt, is het normaal dat je wat bloed verliest. Dit komt omdat het maagdenvlies scheurt. Wanneer je vaker seks hebt gehad, kan het zijn dat je toch nog bloed verliest, bijvoorbeeld bij een bepaald standje dat je normaal niet doet. In andere gevallen kan bloedverlies een signaal zijn van een SOA. Zorg dus dat je eerst een test doet om een SOA uit te sluiten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021