Excite

Bloemkool: niet geliefd, wel gezond

Veel mensen houden niet zo erg van bloemkool. Sterker nog, bloemkool is inmiddels opgenomen op de lijst van groenten waar mensen het minst van houden. Dit heeft zijn weerslag op de productie: waar in het Verenigd Koninkrijk in 1998 nog 33.000 acres bloemkool verbouwd werden, is dat nu slechts 23.000.

In de afgelopen jaren is de bloemkool steeds slechter gaan verkopen. In de laatste tien jaar is er een afname van 35 procent te zien, waarvan alleen al vijf procent in het laatste jaar. Aan aandacht ligt het niet: de Brassica Growers Association heeft laatst nog een indrukwekkende campagne gevoerd voor de bloemkool.

Het lijkt erop dat de reden eerder te vinden is in het feit dat mensen de groente moeilijk te koken vinden en dat hij er wat ouderwets uitziet, zeker in vergelijking met het fris en gezond ogende broertje, broccoli. Bij het eten van broccoli heb je veel meer het idee dat je gezond bezig bent. Bovendien kleurt dat leuker op je bord en heeft het weinig nodig. Bloemkool wordt sneller gecombineerd met een sausje, maar dat is natuurlijk ook niet heel erg gezond. Qua kleur is het sowieso niet altijd even spannend.

Bloemkool hoeft echter helemaal niet saai te zijn. Je kunt het eten als groente, maar ook bijvoorbeeld verwerken in risotto. Het koken van de bloemkool is ook niet heel moeilijk, zo lang je je maar goed aan de kooktijden houdt. Anders verandert je kool al snel in een waterige, zachte pap die voor niemand aantrekkelijk is.

Afbeelding: Flickr account Muffet

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021