Excite

Overgewicht? Bereken je BMI en vetpercentage

Overgewicht? Met een berekening van je BMI en je vetpercentage kun je samen met huisarts of diëtist een programma bepalen om weer snel van die extra kilo's af te komen. Door zowel je BMI als je vetpercentage te berekenen, krijg je een completer beeld van je overgewicht: gaat het echt om vet, of heb je echt last van die zware botten?

Verschil BMI en vetpercentage

Tussen BMI en vetpercentage zitten belangrijke verschillen. Het BMI is een simpele verhouding tussen gewicht en lichaamslengte. Deze kun je zelf berekenen, door je gewicht in kilo's te delen door je lengte. Zit je tussen de 20 en 25? Dan heb je een gezond gewicht. Alle BMI boven de 25 wordt gezien als overgewicht.

Met een meting van het vetpercentage wordt gemeten wat de verhouding is tussen het totale gewicht en het percentage vet in je lichaam. Het kan voorkomen dat mensen met een gezond gewicht toch te veel lichaamsvet hebben. Iets dat ongezond is en op den duur bijvoorbeeld je organen kan aantasten.

Wat is een gezond vetpercentage?

Een gezond vetpercentage is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd en lichaamstype. In het algemeen geldt voor mannen tussen de 20 en 30, met een gezond gewicht, dat het vetpercentage ligt tussen de 10 procent en 20 procent. Voor vrouwen in die leeftijdscategorie geldt een marge van 20 procent tot 30 procent.

BMI en vetpercentage: afvallen

Je lichaam kan maar langzaam vet afbreken. Wanneer je in korte tijd veel gewicht verliest, verlies je meestal een deel van je spiermassa in plaats van vet. Daarom wordt geleidelijk afvallen aanbevolen. Pas je dieet aan en beweeg meer: zo kan vet worden omgezet in spierweefsel. Vooral cardio kan je helpen om snel van die overtollige vetten af te komen.

Zelf vetpercentage meten

Om zelf je vetpercentage te meten heb je een speciale weegschaal nodig, die door middel van een kleine stroomschok je vet meet. Deze methode heet bio-impedantie-analyse (BIA). Voorafgaand zul je je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht in moeten voeren. Je BMI en vetpercentage meten kan bij vrijwel alle sportscholen. De huisarts of diëtist heeft vaak ook een speciaal weegapparaat. Je kunt ook zelf een weegschaal aanschaffen die vetpercentage en BMI kan meten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021