Excite

Leven met borderline

Een borderline-persoonlijkheidsstoornis, of kortweg 'borderline' is een ernstige psychische stoornis. Iemand die er last van heeft, heeft in de meeste gevallen een lage eigenwaarde en kan heel extreem zijn in oordelen en vooroordelen. Hierdoor is het moeilijk om relaties aan te gaan. Met vrienden, maar ook met partners of familieleden.

Symptomen van borderline

Een borderline stoornis is niet altijd even makkelijk vast te stellen. Er zijn namelijk verschillende symptomen. Omdat iemand met borderline vaak weinig eigenwaarde heeft, kan dit leiden tot bijvoorbeeld automutilatie. Ook kunnen borderliners zich extra provocatief gedragen. Op die manier leiden ze de aandacht af van hun onzekerheid.

Borderline kan ook verder gaan, richting dissociatie. Dat betekent dat patiënten tijdelijk even niet meer in de werkelijkheid zijn, maar 'ergens anders'. Ze zien wel wat er gebeurt, maar hebben niet het gevoel dat zij het zelf ervaren. In stressvolle situaties kan dissociatie een manier zijn om te vluchten van de stress.

Borderline en eenzaamheid

Borderliners voelen zich vaak eenzaam en hebben een grote angst om verlaten te worden. Het maakt voor hen niet uit of die angst ook realistisch is of niet, en of ze alleen zijn of niet.

Psychose

In sommige gevallen kunnen patiënten in een psychose terecht komen. Meestal is dit maar een korte psychose die een paar uur duurt. Hoe vaak dit gebeurt en hoe ernstig die psychose is, hangt van de gradatie van de stoornis af. Mensen kunnen last hebben van een lichte borderline stoornis, maar er zijn ook patiënten die aan een ernstigere vorm lijden. Zij zullen last hebben van extremere symptomen.

Diagnose van borderline

De diagnose van borderline is niet altijd even makkelijk te stellen. Het feit dat er geen twee dezelfde klachtbeelden zijn maakt het alleen maar moeilijker. Toch zijn er verschillende maatstaven waarmee in ieder geval kan worden aangetoond dat er sprake is van borderline. Met verdere tests moet dan onderzocht worden hoe sterk ontwikkeld de stoornis is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021