Excite

Wees beducht op borstkanker

Borstkanker is helaas een veel voorkomende ziekte. Ieder vrouw heeft gedurende haar leven een kans van 12,7 procent om borstkanker te ontwikkelen. Daarmee is borstkanker een van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen. Overigens kunnen ook mannen borstkanker krijgen, hoewel de kans daarop veel kleiner is. De kans op borstkanker neemt in de loop van het leven toe. Daarom is het belangrijk om te weten wat de signalen zijn van een mogelijke tumor in de borst.

Wat is borstkanker?

De ziekte 'kanker' is een beladen term die bij veel mensen angst oproept. Logisch, want maar liefst een op de drie mensen ontwikkelt gedurende zijn of haar leven een bepaalde vorm van kanker. Als je kanker hebt, vindt er ergens in je lichaam een woekering van kwaadaardige cellen plaats. De soort kanker waarmee iemand te maken krijgt, wordt bepaald door de locatie van de kwaadaardige cellen. Bij borstkanker bevindt de tumor zich in één of beide borsten. Wanneer de tumor tijdig wordt ontdekt, zijn er vaak nog goede behandelmogelijkheden. Daarom is het belangrijk om geregeld je borsten te controleren op afwijkingen.

De symptomen van borstkanker

Niet iedere ongeregeldheid betekent automatisch dat je kanker hebt. Gelukkig maar! Desalniettemin is het verstandig een arts te consulteren bij een of meerdere van de volgende symptomen:

  • knobbels of zwellingen in de borst;
  • knobbels of zwellingen onder de oksel;
  • ongewone veranderingen aan de tepel, zoals schilfering of vochtafscheiding;
  • kuiltjes of plooien in de huid van de borst.

De diagnose

Nogmaals; niet iedere verandering betekent dat je borstkanker hebt. Het is dus niet nodig direct in paniek te raken wanneer je iets ongewoons opmerkt. Wel is het belangrijk dat je in een dergelijk geval op korte termijn een afspraak maakt bij de huisarts. Deze zal de borst(en) onderzoeken en je zo nodig verwijzen naar het ziekenhuis. Met behulp van echo-onderzoek, het maken van een mammografie en/of het nemen van een biopsie wordt dan een definitieve diagnose gesteld.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Het risico op borstkanker wordt, zoals reeds gezegd, groter naarmate je ouder wordt. Daarom wordt in Nederland een tweejarig bevolkingsonderzoek gehouden voor iedere vrouw tussen de 50 en 75 jaar. Dit onderzoek is niet verplicht, maar uiteraard wel aan te raden. Bij het onderzoek wordt een mammografie (een röntgenopname van de borsten) gemaakt om eventuele afwijkingen op te sporen. Op deze manier hoopt men borstkanker tijdig te ontdekken, zodat de genezingskansen vergroot worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021