Excite

Borstkanker door multivitaminen?

Je zou denken dat multivitaminen goed voor je zijn, maar Zweedse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden voor het tegenovergestelde: zij menen dat het dagelijks slikken van vitaminepillen bij vrouwen de kans op borstkanker met 20% zou vergroten.

Steeds meer mensen – en dan met name vrouwen – slikken regelmatig supplementen of antioxidanten. Multivitaminen zijn geliefd, omdat die in één keer voor de volledige behoefte aan vitamines zorgen. Helemaal veilig is dit echter niet, want met name bij oudere vrouwen kan het gebruik van multivitaminen zorgen voor een verhoogde tumorgroei.

Wel geven de onderzoekers aan dat het raadzaam is om meer onderzoek te doen naar de exacte effecten. Het zou namelijk ook zomaar het geval kunnen zijn dat niet de pilletjes verantwoordelijk zijn voor de toenemende kans op kanker, maar juist de ongezonde levensstijl die deze vrouwen er op na houden.

De onderzoekers merken daarnaast op dat het helemaal niet nodig is om je toevlucht te nemen tot de speciale pilletjes: wie er een gezonde levensstijl op na houdt, hoeft helemaal niet bang te zijn voor een tekort aan vitaminen. Sterker nog; als je gewoon kiest voor een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon, krijg je voldoende vitaminen binnen en hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Afbeelding: Flickr account williamcho

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021