Excite

Botox wondermiddel tegen migraine?

Botox is niet alleen bedoeld om de klok even stil te doen staan, of zelfs terug te zetten, maar kan je ook helpen als je last hebt van migraine. Dit blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers. Zij wisten met botox de migraineaanvallen van maar liefst 1300 patiënten te verminderen.

Botox is een bijzonder middel, dat gebruik kan worden om rimpels te voorkomen. Het legt spieren namelijk lam, waardoor de huid gladder wordt. Die verlamming van de spieren, in combinatie met het tegenhouden van pijnsignalen, kan echter ook de reden zijn waarom botox helpt tegen migraine. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit wat precies het geheim van het middel is, maar vermoeden dat ze het in die richting moeten zoeken.

Voor hun onderzoek gaven ze de groep patiënten elke drie maanden botox-injecties in nek- en hoofdspieren. Ook was er een groep die een placebo kreeg. Het verschil was na een jaar heel duidelijk zichtbaar: maar liefst 70% van de groep die de botox toegediend kreeg, had nog maar de helft zoveel aanvallen als eerder.

Volgens onderzoekers is dit een doorbraak die ervoor kan zorgen dat migrainepatiënten wél een normaal leven kunnen leiden. Als ze minder aanvallen hebben, zullen ze ook in hun dagelijkse leven minder afhankelijk zijn van hun lijf en de beperkingen die dat lijf ze oplegt. Uiteraard is het wel belangrijk dat eerst wordt doorgezocht naar de beste methode om de botox te gebruiken én de precieze reden waarom de botox zo goed werkt tegen migraine.

Afbeelding: Flickr account Migraine Chick

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021