Excite

Britten gaan synthetisch bloed maken

Wetenschappers in Londen zijn van plan om als eerste in de wereld zelf bloed te maken uit de stamcellen van menselijke embryo’s. De wetenschappers hopen dat ze binnen drie jaar de eerste patiënten synthetisch bloed kunnen geven.

Het bloed is bedoeld om mensen in noodsituaties te kunnen helpen. Zo is er meteen de beschikking over bloedtypes die niet vaak voorkomen. De wetenschappers willen zich in eerste instantie vooral richten op O-negatief. Dit bloed kan namelijk door iedereen worden ontvangen, welke bloedgroep ze ook hebben. Er zijn echter maar weinig mensen met deze bloedgroep, slechts 7% van de wereldbevolking heeft O-negatief. De Wetenschappers willen hiervoor stamcellen van embryo’s gebruiken. De embryo’s zijn overgebleven bij IVF-behandelingen. De embryo’s worden getest op het DNA, zodat alleen de embryo’s worden geselecteerd met een aanleg voor bloedgroep O-negatief.

Het grote voordeel van synthetisch bloed is dat de bron onuitputtelijk is. Er kan altijd meer worden gemaakt en er hoeft niet gewacht te worden op bloeddonoren. Daarnaast is het bloed vrij van eventuele infecties, zoals bijvoorbeeld HIV of Hepatitis. Het tekort aan bloed bij transfusies kan hiermee worden opgelost. Wel zijn er ook nadelen aan verbonden, zoals de ethische bezwaren die er blijven omtrent het gebruik van stamcellen van embryo’s.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021