Excite

Broccoli houdt je longen schoon

Broccoli is niet alleen gezond, het helpt ook nog je longen schoon te houden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De stofjes in broccoli zouden het immuunsysteem helpen om schadelijke bacteriën uit de longen te halen.

In principe zou ons lichaam die taak zelf moeten vervullen; de witte bloedlichaampjes zijn daarvoor. Deze witte bloedlichaampjes werken echter niet bij iedereen even goed. Vooral rokers en mensen met COPD kunnen extra veel moeite hebben met het schoonhouden van hun longen. De wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat ook het kauwen op broccoli – of bloemkool, want daar zit het stofje ook in – hierbij kan helpen. Daarbij komt namelijk het stofje sulforafaan vrij en dat herstelt het systeem rondom de witte bloedlichaampjes.

Voor het onderzoek werden de longen van 43 mensen bekeken. Zij werden vervolgens blootgesteld aan bacteriën. In de gevallen waar ook het stofje sulforafaan werd toegevoegd, leek het schoonmaakproces ineens een vlucht te nemen.

De wetenschappers hebben ook getest of de methode bij rokers zou werken. Ook hier kreeg het schoonmaakproces een flinke boost. Er kwamen niet meer schoonmaakcellen bij, maar de cellen werkten wel een stuk beter. Nu wordt nog gekeken of deze methode ook van toepassing is op mensen en of het bijvoorbeeld de longfunctie van mensen met COPD kan verbeteren.

Afbeelding: Flickr account stevendepolo

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021