Excite

Benauwd van bronchitis

Er zijn veel verschillende luchtwegaandoeningen. Bronchitis is een van de meest voorkomende aandoeningen. Het is een ontsteking van de bronchiën, de luchtwegen die tussen de luchtpijp en de longblaasjes te zien zijn. Bronchitis kan een korte tijd aanhouden, maar kan ook chronisch worden. Vaak is het belangrijk snel in te grijpen, om te voorkomen dat de luchtwegen permanent beschadigd raken.

De symptomen van bronchitis

De meest voorkomende vorm van bronchitis is acute bronchitis. Hiervan kun je last krijgen na een griepje of verkoudheid. Als je last hebt van bronchitis, dan hoest je veel, produceer je uitzonderlijk veel slijm en heb je regelmatig het idee dat je te weinig adem hebt. Het is zelfs mogelijk dat je longen een soort piepend geluid maken of dat je een bloedsmaak in je mond hebt. Als je deze symptomen langer dan drie maanden achter elkaar hebt, dan is de kans groot dat je chronische bronchitis hebt. Chronische bronchitis ontstaat vaak uit verwaarloosde acute bronchitis. Het is dus belangrijk dat je symptomen snel behandelt.

De behandeling van bronchitis

Hoe je dat het beste kunt doen is afhankelijk van de oorzaak. In veel gevallen wordt bronchitis veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dan is een antibioticakuur een goede optie. Heb je ook last van luchtwegvernauwing, dan is het gebruik van luchtwegverwijders een goede remedie. De medicijnen die bronchitis verhelpen dienen voorgeschreven te worden door de huisarts. Hiervoor moet ook altijd gekeken worden of je nergens allergisch voor bent. Maak dus een afspraak als je merkt dat een verkoudheid langer dan twee of drie weken aanhoudt. Dan is de kans dat een chronische aandoening voorkomen kan worden nog aanzienlijk.

Let goed op!

Als je iemand met chronische bronchitis vraagt waarom hij of zij het zover heeft laten komen, zul je ongetwijfeld te horen krijgen dat ze niet wisten dat ze last hadden van bronchitis. Omdat de symptomen vaak volgen na een griep en soms zelfs gepaard gaan met griep of koorts, wordt niet snel aan bronchitis gedacht. Wees dus extra alert en ga zeker naar de huisarts als je het niet vertrouwt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020