Excite

Bruisend water niet ongezond

Bruisend water zou calcium doen lekken uit je botten, het glazuur van je tanden smelten en cellulitis veroorzaken. Er bestaan allerlei mythes over koolzuurhoudende drankjes, maar bruiswater is echt niet ongezond.

Wat is koolzuurhoudend water precies?

Koolzuurhoudend water is normaal water, waarin carbondioxide, of wel koolzuur is opgelost. Deze stof veroorzaakt de kleine bubbeltjes die je ook in cola en sinas vindt. Het is een compleet natuurlijke stof. Water met bubbels komt namelijk gewoon uit de grond. Bijvoorbeeld Spa in België en het Franse Vichy, waar Julius Caesar al genoot van koolzuurhoudend bronwater. Uiteraard worden tegenwoordig de bubbels in de meeste frisdranken wel al tijdens het productieproces toegevoegd.

Waarom zou bruisend water ongezond zijn?

Ondanks dat mensen als honderden jaren genieten van koolzuurhoudend water, is aan het eind van de vorige eeuw de mythe ontstaan dat water met bubbels ongezond zou zijn. Uit een onderzoek in 1994 kwam naar voren dat veel cola drinken, schadelijke gevolgen heeft voor de ontwikkeling van botten bij jonge vrouwen. Dit effect is echter niet gemeten bij andere frisdranken of bij bruisend water.

Koolzuurhoudend water is gezond

Koolzuurhoudend water is gewoon gezond. Het heeft geen calorieën, bevat geen suiker, geen alcohol of cafeïne of andere schadelijke stoffen. De gezondheidseffecten zijn gelijk aan normaal water, het hydrateert namelijk je lichaam. Alleen wanneer je door een bepaalde aandoening geen koolzuur mag, moet je bruisend water laten staan. Denk aan problemen met je lever. Als je eraan twijfelt of voorverpakte drankjes misschien niet goed voor je zijn, dan zijn er speciale keukenapparaten waarmee je koolzuur kunt toevoegen aan bijvoorbeeld bronwater met wat citroen- of limoensap.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021