Excite

Last van buikgriep?

Buikgriep, we hebben er allemaal wel eens last van. Niet alleen is het pijnlijk, het is ook nog eens onpraktisch. Niemand wordt vrolijk van het uren doorbrengen op het toilet. En dan denk je dat je klaar bent, kun je nog weer een keer gaan. Maar wat is buikgriep nu eigenlijk?

Buikgriep: alle ins en outs

Van buikgriep wordt gesproken wanneer je plotseling moet braken of last hebt van diarree. Meestal houden de klachten zo'n drie tot vier dagen aan. De oorzaak ligt vaak bij een virus en dit virus kan zeer besmettelijk zijn. Vooral voor ouderen en kinderen is het besmettingsgevaar erg groot. Technisch gesproken houdt een buikvirus in dat de slijmvliezen van je maag, dunne darm of dikke darm aangetast zijn. Hierdoor kunnen je ingewanden minder goed tegen prikkelingen van voedsel en zullen ze sneller geneigd zijn om van dit voedsel af te willen komen. Per jaar lopen ongeveer 4,5 miljoen mensen in Nederland het virus op. De klachten zijn vooral buikloop, buikpijn, diarree en braken en in meer ernstige gevallen ook koorts.

Besmettingsgevaar van buikgriep

Omdat buikgriep zeer besmettelijk is, moet je zorgen dat je altijd je handen wast na toiletgebruik. Vooral wanneer je denkt last te hebben van buikgriep. Voorkom ook dat je hetzelfde bestek gebruikt of uit dezelfde glazen drinkt als anderen wanneer je ziek bent. Iets dat ook veel gevaar op kan leveren, maar wat vaak wordt vergeten zijn handdoeken. Iemand die ziek is, dient zijn of haar handen af te drogen met tissues of wegwerphanddoeken. Dit om te voorkomen dat bacteriën via de handdoeken worden overgedragen.

De behandeling van buikgriep

In de meeste gevallen is het bij buikgriep voldoende om uit te zieken en zullen de klachten na enkele dagen vanzelf verdwijnen. Voor ouderen of mensen met een zwakke weerstand is het echter wel belangrijk om het griepverloop in de gaten te houden. Buikgriep kan leiden tot uitdroging en het vochtgehalte moet daarom goed op peil worden gehouden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020