Excite

Buikvet vergroot kans op dood aan hartziekten

Hart- en vaatziektepatiënten lopen meer risico om dood te gaan als ze ook last hebben van buikvet. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten. Voor het onderzoek werden bijna 16.000 patiënten ondervraagd. De BMI lijkt niet belangrijk te zijn; ook mensen met een normaal BMI én buikvet liepen een groter risico op overlijden.

In het blad waarin het onderzoek gepubliceerd werd, de Journal of the American College of Cardiology, werd dan ook gezegd dat mensen met buikvet vooral moesten proberen dit zo snel mogelijk kwijt te raken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die al last hebben van hun hart of bloedvaten.

Voor het onderzoek keken de onderzoekers naar de maat van de heupen en de middel, om zo te bepalen hoeveel buikvet er was. Voor het BMI wordt juist gekeken naar de verhouding tussen lengte en gewicht. Mensen met flink wat buikvet hadden 75% meer kans om dood te gaan. Volgens de onderzoekers is het dus niet per se belangrijk om te weten hoe zwaar je bent in verhouding tot je lengte, maar hoe het vet zich over je lichaam verdeeld heeft.

Het onderzoek bevestigt het eerdere vermoeden dat buikvet gevaarlijk is voor de gezondheid. Buikvet wordt ook al geassocieerd met andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes.

Afbeelding: Flickr account meshmar2

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021