Excite

Buurtzorg: thuiszorg, maar dan anders

Als je in Nederland zorg nodig hebt, dan hoef je niet altijd naar het ziekenhuis. Je kunt ook kiezen voor thuiszorg. Maar ook dat is niet altijd even plezierig; je bent dan niet verzekerd van een vast gezicht en moet regelmatig kennis maken met een nieuwe verzorger. Een alternatief is de Buurtzorg.

Buurtzorg: wat is het?

Buurtzorg biedt mensen verpleging en verzorging aan huis. Maar er wordt wel meer gekeken naar de patiënt zelf. Wat is voor hem of haar duurzaam en effectief? Via Buurtzorg wordt niet gewerkt met steeds wisselende krachten, het belangrijkste voordeel van Buurtzorg is dat er kleine Buurtzorgteams worden opgesteld. Die bestaan uit een aantal goed opgeleide verpleegkundigen, die in een specifieke wijk actief zijn. Dat is niet alleen prettig voor de patiënten, maar ook voor de verpleegkundigen. Die besparen reistijd en krijgen meer de kans om hun cliënten goed te leren kennen en zo een betere zorg te leveren.

Samenwerking

Omdat het niet altijd mogelijk is om in elke wijk een team te hebben, wordt samengewerkt met andere organisaties die eenzelfde filosofie aanhangen. Dat levert wél een goede dekking op. Als cliënt merk je er natuurlijk niets van of iemand wel of niet rechtstreeks bij Buurtzorg werkt. Ook wordt intensief samengewerkt met de huisarts. Die is immers ook in de buurt actief en kan daardoor het beste aangeven en aanvoelen wat goed is voor welke patiënten. De nauwe samenwerking voorkomt dat de cliënt op verschillende plekken zijn verhaal moet doen. Door een goede distributie van informatie kan iedereen zich bezighouden met zijn hoofdtaken. En dit komt ten goede aan de zorg.

Buurtzorg aanvragen

Buurtzorg aanvragen kan in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als je verzorging of verpleging thuis nodig hebt. Ook het spuiten van insuline of het geven van injecties is - in overleg met de arts - mogelijk. Buurtzorg aanvragen kan via de overkoepelende organisatie; informeer snel naar de teams in de buurt en de mogelijkheden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021