Excite

Cannabis binnenkort de nieuwe paracetamol?

Cannabis schijnt uitstekend geschikt te zijn als pijnstiller, maar de nog wat onaangename bijwerkingen zorgen er op dit moment voor dat het nog niet als medicijn wordt ingevoerd.

Wie cannabis gebruikt, kan last krijgen van hallucinaties of mobiliteitsbeperkingen. Mogelijk zijn deze negatieve bijwerkingen uit te schakelen. Amerikaanse wetenschappers hebben aan kunnen tonen welke stof in cannabis precies voor de negatieve bijwerkingen zorgt en hoe dat precies werkt. Ze ontdekten dat het uitschakelen van de glycinereceptor er ook voor kon zorgen dat de negatieve effecten van cannabis verdwenen. Althans, bij proefdieren. Of dit ook bij mensen werkt, blijft nog even de vraag.

Voorlopig zijn er gelukkig ook nog alternatieven voor het gebruik van cannabis. Vorig jaar werd in Europa bijvoorbeeld Sativex gelanceerd. Dit medicijn is gebaseerd op cannabis, maar heeft geen blijvende psychotische bijwerkingen. Dit komt deels door de vorm van het medicijn; het is een spray, wat betekent dat er de stof die voor hallucinaties en dergelijke zorgt, veel minder snel wordt opgenomen door het lichaam dan bijvoorbeeld bij roken het geval is. Ook zou het medicijn een middel bevatten dat de psychotische reacties verzacht.

Helaas zal het nog wel even duren voor cannabis in aangepaste vorm op de markt kan verschijnen als pijnstiller. Dit is vooral jammer voor reuma- of kankerpatiënten, want zij lijken vooral veel baat te hebben bij het middel.

Afbeelding: Flickr account r0bz

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020