Excite

'Cannabis kan epilepsiepatiënten helpen'

Cannabis kan epileptische aanvallen helpen verminderen of voorkomen. Dat is de conclusie van onderzoekers aan de Universiteit van Reading. In de bladeren van de wietplant zitten namelijk drie stofjes waar epilepsiepatiënten veel baat bij kunnen hebben.

Van die drie stofjes zijn er twee die erg effectief zijn tegen epilepsie. Het gaat om cannabidiol en GWP42006. Hoewel je dat waarschijnlijk niets zegt, legt één van de wetenschappers uit dat die stofjes er niet voor zorgen dat je high of stoned wordt. Cannabis wordt nu ook al voorgeschreven als medicijn, met de bijwerking dat je die effecten juist wel voelt.

"Cannabis kan erg nuttig zijn als medicijn," zegt onderzoeker Ben Whalley op de website scientias.nl. "De drie verbindingen komen zonder bijwerking, in tegenstelling tot de huidige medicatie." Cannabis wordt voorgeschreven aan patiënten met veel pijn of misselijkheidsklachten. Het is erg effectief tegen groene staar, een oogaandoening, en wordt gebruikt om de bijwerkingen van chemotherapie te verlichten.

De moeilijkheid met cannabis als medicijn is altijd dat het in veel landen illegaal is. In Nederland mag het natuurlijk wel, net als in landen als Canada, Duitsland en Israël. De wetgeving in Amerika zit lastiger in elkaar: staten mogen daar zelf bepalen of ze medicinale cannabis toestaan of niet. Wellicht dat epilepsiepatiënten binnenkort ook voordeel kunnen halen uit het gebruik van cannabis of alleen de werkzame stofjes daarin.

Afbeelding: Flickr, gebruiker van_mij

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020