Excite

Cannabis: gezonde drug?

We krijgen het met de paplepel ingegoten: drugs zijn slecht voor je. Toch toont de wetenschap steeds vaker aan dat er ook drugs zijn die wél een positief effect op je gezondheid kunnen hebben. Mits juist en in de juiste mate gebruikt natuurlijk. Een voorbeeld daarvan is cannabis, een drug die oorspronkelijk uit India afkomstig is.

Wat is cannabis?

Cannabis is afkomstig van de hennepplant en groeit op verschillende plekken ter wereld. Het komt vooral in de vrije natuur voor. Het plantje is erg krachtig; het bevat meer dan 400 chemische stoffen. Een aantal van deze stoffen kunnen gebruikt worden voor geneeskundige of recreatieve doeleinden. Als je voor dat laatste gaat, is het belangrijk om te weten dat het gebruik van cannabis niet overal is toegestaan.

Medische effecten van cannabis

Inmiddels is ook aangetoond dat cannabis een medicinale werking kan hebben. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het behandelen van hoofdpijn, migraine, astma, Parkinson, Alzheimer, slapeloosheid, hartaanvallen en alcoholisme. Ook zou cannabis helpen bij het verminderen van de bijwerkingen van chemotherapie. Een belangrijk voordeel, want dat kan de nasleep van zo'n behandeling aanzienlijk verlichten.

Wel heeft het gebruik van cannabis ook een nadeel: juist doordat het uit zoveel verschillende stoffen bestaat, kan men nog niet helemaal duidelijk krijgen welke stoffen een positieve invloed hebben op een bepaalde aandoening. Het is dus ook niet helder of de stoffen samenwerken, of dat een bepaalde stof een positief effect heeft, terwijl een andere stof mogelijk weer een negatieve bijwerking heeft. Daarom is het verstandig cannabis alleen te gebruiken op advies van de arts en eventuele bijwerkingen direct te melden.

Gezondheidsrisico's cannabis

Cannabis brengt ook een aantal concrete gezondheidsrisico's met zich mee. Zo kan het leiden tot concentratiestoornissen, vermindert het motivatie en kan het bij tieners leiden tot psychologische problemen. Ook kun je er achterdochtig of zelfs paranoïde van worden. Hevig gebruik kan leiden tot een ernstige verslaving, waardoor de kans op het ontwikkelen van schizofrenie aanwezig is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020