Excite

Cannabisgebruik vergroot kans op kanker

Het gebruik van cannabis vergroot de kans op kanker en andere dodelijke ziekten. Cannabis brengt namelijk schade toe aan het immuunsysteem, waardoor het lichaam veel vatbaarder is voor allerlei ziekten, zo blijkt uit onderzoek.

Voor het onderzoek werden verschillende tests uitgevoerd met THC, het bestanddeel dat voor de ‘high’ van cannabis zorgt. Uit deze tests bleek dat het gebruik van cannabis sneller leidt tot tumoren in de borst, blaas en long. Ook bacteriële infecties komen veel vaker voor. Dit is een schokkend bericht, want cannabis is bij veel Britten favoriet.

Uit het onderzoek bleek ook dat het gebruik van cannabis de groei van tumoren stimuleert en makkelijker maakt. Dr Prakash Nagarkatti, die meewerkte aan het onderzoek, denkt dat dit komt doordat THC ervoor zorgt dat er speciale cellen ontwikkeld worden, die er mogelijk weer voor zorgen dat tumoren makkelijker kunnen groeien.

Dit kan belangrijke gevolgen hebben, want er zijn ook heel veel mensen die cannabis gebruiken zodat ze minder last hebben van bijvoorbeeld MS of reuma. Daar hebben ze een positief effect op, maar met de kennis die nu vergaard is, lijkt het erop dat er dus ook een negatieve kant zit aan het gebruik van cannabis, ook in deze gevallen.

Ook blijkt inmiddels dat mensen die al vanaf hun 18e regelmatig cannabis roken, rond hun 25e vaker last hebben van psychische problemen, zoals schizofrenie. Voor mensen die de drug al vanaf hun vijftiende regelmatig gebruikte is deze kans 4,5 keer zo groot dan normaal.

Afbeelding: Flickr, gebruiker van_mij

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021