Excite

Cannabisgebruik vergroot kans op psychose

Wie als tiener of adolescent cannabis heeft gebruikt, loopt een verhoogd risico op latere leeftijd een psychose te krijgen. Dat heeft een uitgebreid en langdurig internationaal onderzoek bewezen. De link tussen de drug en psychische stoornissen werd al langer gelegd, maar nu is bewezen dat cannabisgebruik daadwerkelijk een psychose kan veroorzaken.

Tien jaar lang volgden Nederlandse, Duitse, Britse en Zwitserse onderzoekers proefpersonen tussen de veertien en vierentwintig jaar oud. In het onderzoek werd rekening gehouden met sociaal-economische factoren, het gebruik van verschillende drugs en andere psychische aandoeningen. Dit is waar het bij eerder onderzoek vaak aan schortte.

En dus zijn de onderzoekers, die onder leiding stonden van de Nederlander Jim van Os van de universiteit van Maastricht, na het zien van de resultaten ervan overtuigd dat cannabisgebruik een psychose kan veroorzaken. Iemand die aan een psychose lijdt, is het contact met de werkelijkheid helemaal verloren, kan gaan hallucineren en heeft vaak last van moodswings.

In Nederland wordt door professionele wietteelt de marihuana steeds sterker. De overheid maakt zich hierover zorgen, maar het onderzoek heeft niet kunnen uitwijzen of de sterkte van de marihuana invloed heeft op de risico's die gebruikers lopen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Sarah DuMay

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020