Excite

Chinese koeien geven moedermelk

Van origine komt moedermelk van moeders. Maar als het aan de wetenschappers van de China Agricultural University ligt duurt dat niet lang meer. Zij hebben het namelijk voor elkaar gekregen om koeien menselijke moedermelk te laten produceren. Niet iedereen is daar even blij mee.

Onder leiding van professor Ning Li heeft het team van wetenschappers een kudde van 300 koeien weten te fokken die ‘echte’ moedermelk geven. De melk bevat namelijk dezelfde voedingstoffen en hetzelfde vetgehalte als het origineel.

Mocht de moedermelk aanslaan, dan zouden ouders binnenkort pakken moedermelk in de supermarkt kunnen halen om aan hun kroost te geven. Maar volgens critici is het nog allerminst zeker dat de melk veilig voor consumptie is. Patti Rundall, van Baby Milk Action, wijst op de mogelijke risico’s. "Het zou echt ontzettend gevaarlijk kunnen zijn. Koeienmelk wordt nooit zoals moedermelk, het wordt nooit een levend product zoals moedermelk."

Volgens hoofdonderzoeker Ning Li is de melk net zo veilig als gewone koeienmelk. De koeien kunnen menselijke melk geven doordat ze gekloond zijn met toevoeging van een aantal menselijke genen.

De nieuwerwetse melk is overigens niet alleen bedoeld voor consumptie door baby’s. Het zou er ook voor kunnen zorgen dat er meer zuivel wordt verkocht in Azië. Ongeveer 90% van de Aziaten is allergisch voor lactose, wat niet in de moedermelk te vinden is.

Afbeelding: Flickr, gebruiker macieklew

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021