Excite

Laat je testen op chlamydia

Chlamydia is een van de meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen ter wereld. Het is eveneens de grootste veroorzaker van blindheid. Hoewel de ziekte voornamelijk in Afrika een probleem is, is uit onderzoek in 2008 gebleken dat 6,3 procent van de jongeren onder de twintig jaar de ziekte met zich meedraagt. Het is dus belangrijk dat je regelmatig een SOA-test doet om verspreiding te voorkomen.

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een bacteriële infectie die wordt overgedragen via onveilige seks. Chlamydia wordt veroorzaakt door alle bacteriën die behoren tot Chlamydia Trachomatis, een soort van de familie Chlamydia. Het is een ziekte die alleen voorkomt bij mensen en is één van de meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen ter wereld. De ziekte wordt overgedragen via vaginale, orale en anale seks, maar ook via een zwangerschap kan een besmette moeder chlamydia doorgeven aan haar ongeboren kind.

Wat zijn de symptomen van een chlamydiabesmetting?

Van alle besmette vrouwen weet driekwart niet dat ze een besmetting hebben. Bij mannen komt er vaak afscheiding uit de geslachtsdelen, waardoor een besmetting eerder wordt opgemerkt. Als chlamydia niet op tijd wordt behandeld, kunnen de bacteriën vanuit de vagina via de eileiders andere organen besmetten met het virus. Het gevolg is eileiderontsteking, dat vaak gepaard gaat met hevige pijn en koorts. Afhankelijk van de ernst van de besmetting wordt het behandeld met antibiotica of moeten de eileiders operatief worden geschoond. In vijftien procent van de gevallen is onvruchtbaarheid het gevolg. Bij mannen kan chlamydia leiden tot een ontsteking aan de bijballen, waardoor onvruchtbaarheid al binnen zes tot acht weken kan optreden. Eveneens kan er een ontsteking aan de prostaat voorkomen.

Andere gevolgen van besmetting met chlamydia

Een belangrijk gevolg van chlamydia is blindheid. Vooral in Afrika is dit een gevaar, omdat trachoom als veroorzaker van de blindheid, gemakkelijk overgebracht kan worden via vliegen, gebruikte handdoeken, niezen en vieze handen. Chlamydia kan ook voor reumatische aandoeningen zorgen bij jonge mannen en het lymfesysteem aantasten. Dat laatste heeft tot gevolg dat er ontstekingen op verschillende plekken van het lichaam komen. Veilige seks, goede hygiëne en tijdig behandelen van de ziekte met antibiotica kan dit allemaal voorkomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021