Excite

Heb jij last van clusterhoofdpijn?

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Wie echter vaker last heeft, weet dat de ene soort hoofdpijn de andere niet is. Er zijn veel verschillende typen, allemaal met eigen symptomen. Een van de naarste vormen van hoofdpijn is clusterhoofdpijn. Die uit zich meestal in heftige aanvallen, die lange tijd kunnen duren.

Wat is clusterhoofdpijn precies?

Clusterhoofdpijn is te herkennen aan een bonzend of stekend gevoel, meestal aan de zijkant van het hoofd of rond het oog. Het kan ineens op komen zetten. Deze aanval zelf duurt - als je er niets aan doet - ongeveer drie uur, maar de periode waarin de aanvallen voorkomen kunnen veel langer duren, weken of zelfs maanden. Daarna kan het weer een tijd lang 'rustig' zijn.

Andere symptomen van clusterhoofdpijn

Hoewel hoofdpijn natuurlijk het belangrijkste symptoom van clusterhoofdpijn is, zijn er ook nog een aantal andere kenmerken. Zo kun je last krijgen van tranende of rode ogen, een verstopte neus of juist een loopneus, vernauwde pupillen, hangende of opgezette oogleden en een zwetend gezicht en voorhoofd.

De diagnose van clusterhoofdpijn

Je kunt de diagnose laten stellen door de huisarts en er medicatie voor krijgen. Wel is het dan handig als je voor jezelf een hoofdpijndagboek bijhoudt, zodat je precies kunt aangeven wanneer de aanvallen zich voordoen, hoe lang je er last van houdt en wat je precies voelt.

Er zijn namelijk ook andere soorten hoofdpijn die als aanval komen opzetten en lang aanhouden. Die kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress, terwijl clusterhoofdpijn vaker getriggerd wordt door lange vliegreizen, een verblijf op grote hoogte of iets eenvoudigs als alcohol.

Clusterhoofdpijn behandelen

Als je eenmaal last hebt van clusterhoofdpijn, dan is dit met medicatie te behandelen. Tijdens een aanval is ook zuivere zuurstof een goed hulpmiddel. Beide behandelingen mogen alleen in overleg met de huisarts worden uitgevoerd. Verder is het belangrijk om situaties die de hoofdpijn triggeren te vermijden. Dit is overigens alleen van toepassing in de clusterperiode, daarbuiten hoef je er niet op te letten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020