Excite

Cocaine: een verslavende harddrug

Cocaïne is een van de populairste drugs in Europa, na cannabis, alcohol en nicotine. Het is een harddrug en is geestelijk zeer verslavend. Omdat het een vrij dure drug is en vaak wordt gebruikt door mensen die lang moeten werken en top moeten presenteren, wordt cocaïne ook wel een yuppendrug genoemd. Behalve op kantoren, is coke ook populair in het uitgaansleven en in de harddrugsscene.

Cocaïne?

Cocaïne is een chemische drug die gemaakt wordt van een extractie van de bladeren van de cocaplant. Na enkele chemische processen, is het eindproduct een wit zout. Dit eindproduct wordt dan versneden met bijvoorbeeld bakpoeder, suikers zoals glucose of lokale verdovingsmiddelen waaronder lidocaïne of benzocaïne. Cocaïne versnijden is noodzakelijk, omdat pure coke voor veel mensen niet prettig is om te snuiven. De bijwerkingen zoals misselijkheid, overheersen bij het gebruik. Het hoogste percentage cocaïne is 89 procent, maar meestal ligt het rond 50 procent.

Cocaïne effecten

Coke geeft gebruikers een vrolijk en opgewekt gevoel, dat afhankelijk is van persoonsgebonden factoren zoals de gezondheidssituatie en verwachtingen. Vaak krijgen gebruikers energie en zin om dingen te ondernemen. Het hongergevoel verdwijnt, er is een tijdelijke toename van uithoudingsvermogen en ook een sterk zelfverzekerd gevoel, waardoor het gevoel bestaat dat er beter gepresteerd wordt. Soms krijgen mensen na cocaïne gebruik meer zin in seks. Als de cocaïne uit het lichaam is na 24 tot 48 uur krijgen gebruikers vaak een dip, waarbij depressieve gevoelens kunnen optreden. De werking van cocaïne is maar heel kort: bij snuiven ongeveer een halfuur. In combinatie met de hang naar meer werkt de korte werking overmatig gebruik in de hand. Meestal nemen mensen zo'n kwart tot een halve gram cocaïne op een avond.

Cocaïne gevaarlijk?

De negatieve bijwerkingen treden bij cocaïnegebruik al snel op, ook bij lage doseringen. Gevoelens van angst, opgefokt gedrag en agressie zijn niet ongewoon. Vaak slapen gebruikers van cocaïne slecht. Omdat de hartslag versneld krijgen veel mensen last van hartproblemen bij cocaïnegebruik. Jaarlijks gaat het om tienduizenden jonge, gezonde mensen die een hartinfarct krijgen. Mensen die cocaïne roken hebben veelal ernstige en blijvende longklachten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020