Excite

Codeïne, de praktische pijnstiller

Hoewel de naam misschien niet voor iedereen bekend is, is wel praktisch iedereen eens in aanraking gekomen met codeïne. Codeïne heeft namelijk een pijnstillende werking en wordt vooral gebruikt in hoestmiddelen. Het kan echter ook effectief zijn bij andere soorten pijn. Codeïne is verkrijgbaar in tabletten en capsules en werkt al binnen ongeveer een half uur.

Wanneer codeïne gebruiken?

Codeïne wordt veel gebruikt tegen hoesten. Wel is het belangrijk dat je het niet bij elke vorm van hoesten slikt. Als je veel slijm ophoest, dan is dit een teken van je lichaam dat het slijm eruit moet. Door het hoesten met codeïne te onderdrukken, bereik je het tegenovergestelde effect. Moet je vooral hoesten vanwege bijvoorbeeld een rokerige omgeving of een kriebel in je keel, dan werkt een tabletje wel goed. Een tablet helpt je een periode van drie tot vier uur door.

Pijn

Codeïne is ook heel effectief tegen pijn. Het zorgt er namelijk voor dat de pijnprikkel in de hersenen niet of veel minder sterk aankomt, waardoor je minder pijn voelt of hier rustiger op kunt reageren. Dit effect wordt versterkt in combinatie met paracetamol, daarom wordt codeïne hier ook vaak in verwerkt. De snelle werking van codeïne is hierin ook een voordeel. Net als bij het hoesten heeft codeïne ongeveer een half uur nodig om te gaan werken en houdt het effect daarna zo'n drie tot vier uur aan.

Inname

Codeïne werkt het allerbeste als je het op een lege maag inneemt. Dan kan de stof het snelst zijn werk doen. Je kunt de inname ook combineren met eten, maar dan werkt het iets later.

Bijwerkingen codeïne

Codeïne heeft verschillende bijwerkingen. Zo komen verstopping en sufheid soms voor. Ook is het mogelijk dat je last krijgt van misselijkheid, een draaierig of duizelig gevoel, jeuk, galbulten of moeite met plassen. Deze bijwerkingen zijn zeldzamer. Heel soms kun je bovendien nog last krijgen van een slaapapneu of moeilijk ademhalen. Dit komt echter maar in een paar gevallen voor.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019