Excite

Een coma: wat is het?

Als iemand in coma ligt, is dat vaak slecht nieuws. Een coma is een diepe staat van bewusteloosheid, waarbij de ogen niet opengaan, de patiënt niet praat of beweegt en waarbij de patiënt maar weinig reageert op motorische prikkels. Een coma duurt gewoonlijk niet langer dan vier tot zes weken. Daarna kan pas gezegd worden hoe het herstel is.

Is een coma ernstig?

Een coma op zich is niet ernstig. Het is niet gevaarlijk voor je lichaam. Soms worden patiënten zelfs expres in een coma gehouden om het lichaam en dan vooral om de hersenen rust te geven. Op deze manier zwellen de hersenen niet op en kan het lichaam beter herstellen. Er zijn verschillende maten van comateuze toestand. Deze worden berekend op de zogenaamde Glasgow-comaschaal. De reactie van de ogen (Eye), motoriek (Motor) en de verbale (Verbal) respons worden gemeten. De score heet ook wel EMV-score. De schaal loopt van 3 tot 15, waarbij 3 non-reactief is en 15 het normale bewustzijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een coma vaak blijvende neurotische verschijnselen. De overlijdenskans is helaas aanzienlijk.

Uit een coma ontwaken

In televisieseries en films worden comapatiënten altijd vrij probleemloos wakker. Het tegendeel is helaas waar. Na de vier tot zes weken coma overlijdt de patiënt veelal of hij raakt in vegetatieve toestand. Dat laatste kan jaren duren, het is dan dus niet de coma die nog heel lang duurt. Of een patiënt nog ontwaakt uit een vegetatieve staat en in welke conditie hij zal zijn, is slechts gissen. Het enige verschil met een coma is dat de patiënt zijn ogen open heeft en daardoor een dag/nacht ritme kan hebben. Van communicatie of oogcontact is geen sprake.

Wanneer krijg je een coma?

Behalve een kunstmatig coma zoals hierboven beschreven, kan je lichaam in een coma raken door drugs, alcohol of vergiftiging, door een beroerte, hersenaandoening, onderkoeling, zuurstoftekort, een hartinfarct of meest voorkomend: stofwisselingsproblemen. Hoe iemand ontwaakt uit de coma is afhankelijk van de hersenschade. Soms overlijdt de patiënt tijdens de coma aan een longontsteking of een ander soort infectie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020