Excite

Consumentenbond strijdt tegen vitaminepillen

De Consumentenbond komt in actie tegen aanbieders van vitaminepillen. Volgens de consumentenorganisatie claimen die namelijk gezondheidsvoordelen die helemaal niet bewezen zijn. Zo zouden vitamine C-pillen helemaal niet goed voor de weerstand zijn.

In oktober vorig jaar oordeelde de Europese voedselautoriteit EFSA dat het gunstige effect van Vitamine C-pillen op de weerstand helemaal niet bewezen was. Fabrikanten melden echter nog steeds op verpakkingen dat dit wel degelijk het geval is. Naar eigen zeggen wachten ze op Europese regelgeving die dit soort claims verbiedt.

Volgens de Consumentenbond riekt deze weigerachtige houding naar misleiding. In een brief aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schrijft de bond dat ze vreest dat veel bedrijven ‘de EFSA opinies blijkbaar niet als leidend beschouwen, maar de onterechte claims pas zullen verwijderen wanneer alle opinies met naam en toenaam in wet zijn omgezet.’

In eerste instantie heeft de Consumentbond drie grote producenten van vitaminepillen, de Hema, de Kruidvat en Albert Heijn. De organisatie zou graag willen dat de misleidende claims per direct van de verpakkingen verdwijnen.

De Consumentenbond stelt verder dat er voldoende vitaminen in onze voeding zit en dat vitaminepillen alleen in hele specifieke gevallen een positief effect hebben. Zo hebben zwangere vrouwen en topsporters bijvoorbeeld wel baat bij voedingssupplementen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker theseanster83

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021