Excite

COPD: geen luchtige ziekte

COPD? Wat is dat? Het is de verzamelnaam voor een aantal long- en luchtwegengerelateerde ziekten, zoals chronische bronchitis en longemfyseem. De afkorting COPD komt uit het Engels en staat voor 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease', wat zoveel betekent als 'chronisch obstructieve longziekte'. Het is een ongeneeslijke ziekte die wordt gekenmerkt door ernstige benauwdheid. Maar wat is COPD nu precies?

Wat is COPD?

COPD is dus zoals gezegd een verzamelnaam voor een aantal long- en luchtwegziekten. Bij COPD zijn de longen altijd een beetje ontstoken. En die ontstekingen zorgen voor blijvende schade aan de longen, waardoor COPD een chronische ziekte is. Wanneer je COPD hebt, kunnen je longen niet goed functioneren en voldoende zuurstof opnemen. Je hebt dan ook heel vaak last van kortademigheid. Je kunt dat gevoel vergelijken met het continue moeten ademen door een rietje.

Chronische bronchitis en longemfyseem

COPD bestaat uit twee ziekten: chronische bronchitis en longemfyseem. Deze twee termen worden niet zoveel meer gebruikt in de medische wereld tegenwoordig omdat ze zo gelijk zijn aan elkaar. Het verschil zit hem in de plek van de ontstekingen.

Bij chronische bronchitis bevinden de meeste ontstekingen zich in de bronchiën. Dat zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen toe. De ontstekingen veroorzaken een ophoping van slijm, waardoor ademen uiterst lastig is.

In het geval van longemfyseem zit de ontsteking in de longen zelf. Deze ontstekingen beschadigen de longblaasjes, waardoor de longcapaciteit afneemt. Je kunt dus minder goed ademen en krijgt minder zuurstof binnen dan wanneer je gezonde longen zou hebben. Daarnaast kunnen de longen ook minder afvalstoffen (CO2) kwijt aan de buitenlucht, vanwege het verminderde aantal longblaasjes. Dit, op zijn beurt, zorgt weer voor meer ontstekingen.

COPD in cijfers

In Nederland wonen een ruime 320.000 mensen bij de diagnose COPD is vastgesteld. Maar daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen bij wie een groot verhoogd risico op COPD aanwezig is. En de meesten daarvan weten dat niet van zichzelf. Even ter vergelijking, dat zijn ongeveer evenveel mensen als dat er inwoners zijn van Den Haag. In ons land hebben ruim 320.000 mensen de diagnose COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Bij elkaar is dat meer dan alle inwoners van Den Haag! Het kan dus geen kwaad om af en toe je longen even te laten nakijken door een arts!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020