Excite

Cranberry’s effectief bij terugkomende blaasontsteking

Vrouwen die last hebben van een regelmatig terugkerende blaasontsteking of urineweginfectie worden regelmatig geadviseerd cranberry’s te eten of cranberrysap te drinken. Uit onderzoek blijkt nu dat cranberry’s toch minder effectief zijn dan gedacht, maar toch nog wel een goed alternatief vormen voor een antibioticakuur.

Het onderzoek, uitgevoerd door het AMC en gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine, toont aan dat cranberrycapsules een goed alternatief kunnen zijn bij het voorkomen van blaasontsteking. De capsules zijn echter wel minder effectief dan een antibioticakuur, zoals co-trimoxazol. De onderzoeksters kozen bewust voor cranberrycapsules "omdat cranberrysap erg bitter is en veel vrouwen het niet lusten" aldus Suzanne Geerlings van het AMC.

Meer dan de helft van de vrouwen heeft ooit een urineweginfectie gehad. Wanneer een blaasontsteking meer dan drie keer per jaar terugkomt, kan er een lage dosis antibiotica worden voorgeschreven tegen herhaaldelijk terugkomen van de infectie. De antibiotica kan er echter ook toe leiden dat bacteriën resistent worden waardoor het middel geen effect meer heeft.

Vrouwen die cranberrycapsules slikten, hadden geen last van resistente urinewegbacteriën, maar zij kregen nog wel gemiddeld vier blaasontstekingen per jaar. Vrouwen die antibiotica namen, kregen na een maand al last van resistentie, maar hun aantal blaasontstekingen per jaar werd teruggebracht naar gemiddeld 1,8.

"Cranberrycapsules vormen in ieder geval een aanvulling op medicijnen," aldus Geerlings, "maar voor de vrouwen die geen antibiotica willen slikken, is het een goed alternatief!"

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020