Excite

Wat doet een CT-scan?

Een CT-scan is een manier om je hoofd of een ander lichaamsdeel in 'plakjes' te zien. Ontzettend handig voor veel onderzoek, omdat het niet alleen afwijking van botten laat zien, maar ook van weefsels. Groot voordeel is dat met een CT-scan je lichaam tot op de millimeter nauwkeurig is te onderzoeken, wat ervoor zorgt dat er niets over het hoofd wordt gezien bij de interpretatie van de resultaten.

CT-scan en röntgen

Het grootste nadeel van de CT-scan is de grote hoeveelheid straling waar de patiënt aan wordt blootgesteld. Een CT-scan staat namelijk gelijk aan wel 200 röntgenfoto's. Dat röntgenstraling niet goed is voor ons lichaam is al langer bekend. Röntgenstraling is in grote hoeveelheden namelijk kankerverwekkend, omdat het DNA in ons lichaam kan veranderen waardoor cellen ongecontroleerd zouden kunnen groeien.

Geschiedenis van de CT-scan

In 1969 werd de eerste CT-scan voor hersenen ontwikkeld. De grondlegger was Allan Cormack die in 1963 al publiceerde over de mogelijkheden om röntgenstralen te combineren met wiskundige theorieën. Helaas waren er op dat moment nog geen computers die al deze techniek aankonden. Godfrey Hounsfield was uiteindelijk de man die de eerste CT-scanner bouwde. De twee mannen kregen in 1979 de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor de ontwikkeling van de CT-scan. Met recht, want de CT-scan is niet meer weg te denken uit de ziekenhuizen vandaag de dag.

Hoe werkt een CT-scan?

Een CT-scan is een soort grote cd, waar je op een bedje doorheen gaat. Aan de ene kant van dit bedje staat een röntgenbron en aan de andere kant een röntgenontvanger. De bron geeft een beetje straling af die wordt vertraagd door je lichaam. De mate van vertraging meet de röntgenontvanger af, waardoor er een afbeelding ontstaat. Vervolgens wordt het bed iets verschoven en begint het zelfde proces opnieuw, totdat er uiteindelijk een serie van afbeeldingen is die samen een geheel vormen.

CT-scan in de praktijk

Een CT-scan maken is pijnloos. Vanwege de straling zal er geen arts in de kamer van de scan staan, maar via een microfoon en een kijkvenster blijf je in contact. Alleen het deel van je lichaam dat onderzocht moet worden gaat door de scanner heen en met hooguit een uurtje sta je weer buiten. De arts heeft over het algemeen wel wat langer de tijd nodig om de resultaten te interpreteren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020