Excite

Dagelijks 160 doden door hondsdolheid

  • © Getty Images
Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is al jarenlang prima te voorkomen. Toch sterven elke dag over de hele wereld zo'n 160 mensen eraan. Dat meldt de organisatie Global Alliance for Rabies Control in een rapport, waarover de BBC vrijdag een nieuwsbericht uit heeft doen gaan.

De ziekte komt relatief gezien maar weinig voor in ontwikkelde landen zoals Nederland. In ontwikkelingslanden dragen echter veel honden het virus dat hondsdolheid veroorzaakt bij zich. De meeste doden vallen in India. Ongeveer 35 procent van de jaarlijks 59.000 mensen doe overlijden aan hondsdolheid, zijn afkomstig uit India.

Katie Hampson van de Universiteit van Glasgow is onderzoeksleider en meent dat het rapport het eerste rapport is waarin een wetenschappelijke poging ondernomen is om de gevolgen van hondsdolheid in kaart te brengen en aan te geven hoe de ziekte wordt bestreden. Volgens de opstellers van het rapport is het vooral belangrijk dat inspanningen gericht worden op het vaccineren van honden. De nadruk zou wat dat betreft het beste op Azië kunnen liggen, aangezien daar 60 procent van het aantal doden vandaan komt. Ongeveer 36 procent van de slachtoffers van hondsdolheid is afkomstig uit Afrika.

Eerder kwam uit een onderzoek al naar voren dat vaccinatie de beste manier is om hondsdolheid te bestrijden. Met goede vaccinatie zou het zelfs mogelijk moeten zijn om hondsdolheid helemaal uit te roeien. Het vaccin tegen hondsdolheid werd al in 1885 uitgevonden. Een wereldwijd vaccinatieprogramma zou bovendien logistiek haalbaar, kosteneffectief en sociaal te rechtvaardigen zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021