Excite

Dagelijks biertje verhoogt kans op kanker

Wie dagelijks een biertje drinkt, heeft een grotere kans om kanker te krijgen. Nieuw onderzoek toont aan dat een biertje per dag al voor een groter risico zorgt. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 360.000 mensen uit verschillende Europese landen.

Uit de resultaten bleek dat in tien procent van de gevallen van kanker bij mannen, alcoholgebruik de veroorzaker was. Bij vrouwen is dit wat minder: een op 33. Bij de kankervarianten die normaal gesproken al met alcoholgebruik geassocieerd zijn, zijn de cijfers nog schrikbarender: dan is de ziekte bij 18 procent van de mannen en vier procent van de vrouwen veroorzaakt door bier.

Alcohol wordt in het lichaam afgebroken en daarbij komt een chemisch stofje vrij. Dit stofje tast het DNA aan, waardoor kanker sneller vat kan krijgen op je lichaam. Eerder onderzoek toonde ook al aan dat de kans op lever-, maag-, borst- en slokdarmkanker groter was als je regelmatig alcohol dronk.

Onderzoekers menen dat het dan ook verstandig is om heel af en toe wat te drinken. Dan profiteer je wel van de voordelen die alcohol op je gezondheid kan hebben, maar loop je geen verhoogd risico om kanker te krijgen. Mocht je wel willen blijven drinken, beperk het dan sterk. Zeker als je vrouw bent; vrouwen kunnen wat dat betreft de helft minder hebben dan mannen!

Afbeelding: Flickr account josef.stuefer

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021