Excite

Dagelijks drie glazen melk helpt tegen dementie

  • © Getty Images
Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks drie glazen melk drinken mensen helpt om dementie tegen te gaan. Wie zoveel melk drinkt, heeft namelijk meer antioxidanten in het lichaam die helpen de hersencellen te beschermen. Dit antioxidant is ook van nature aanwezig in het lichaam, maar melk drinken kan de hoeveelheid ervan verhogen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers van het University of Kansas Medical Center. Het werd geleid door neurologieprofessor In-Young Choi en Debra Sullivan, professor in diëtiek en voeding. Dr. Sullivan: "We denken al langer dat melk erg belangrijk is voor de botten en voor de spieren, maar dit onderzoek laat zien dat het ook erg belangrijk kan zijn voor je hersenen."

In totaal deden er 60 volwassenen mee aan het onderzoek. Hen werd gevraagd naar hun eetgewoonten in de dagen voordat er hersenscans gemaakt werden. De onderzoekers merkten dat de proefpersonen die veel melk dronken meer glutathione in het bloed hadden. Deze hoeveelheid was het hoogst bij mensen die ongeveer drie glazen per dag dronken.

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schade en er zijn verschillende manieren waarop antioxidanten in de hersenen beïnvloed kunnen worden. Ziekten en levensstijlkeuzes spelen daar bijvoorbeeld een rol in. Als het mogelijk wordt om een manier te vinden om door middel van voeding en beweging dementie tegen te gaan, dan kan dat enorme gevolgen hebben. Deze resultaten lijken in ieder geval al veelbelovend, hoewel de onderzoekers wel aangeven dat het ook belangrijk is om nog verder onderzoek uit te voeren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021