Excite

De geur van regen

Ken je dat gevoel? Het is al een tijdje droog geweest. Het heeft even geregend en wanneer je buiten komt ruikt de wereld, tja, gewoon lekker. Die geur past ruimschoots in het straatje van pas gemaaid gras en vers gezette koffie. Maar waar komt die geur eigenlijk vandaan?

De geur van een vers beregend bos wordt vaak veroorzaakt door bacteriën. Zogenaamde Actinomyceten, Deze bacteriën leven in de grond en produceren sporen. Wanneer het heeft geregend komen deze sporen in de lucht en geven ze die heerlijke nat bos lucht af. Zo zie je maar, bacteriën zijn niet altijd jakkie.

Een andere verklaring is de olie die planten afscheiden. Deze zet zich vast aan stenen en het trottoir. Wanneer het gaat regenen, reageert deze olie met water wat een lekker luchtje veroorzaakt. Deze ruik je vaker in de stad. Het ruikt zelfs zo lekker, dat het luchtje in een flesje is gedaan om te verkopen!

Tegelijkertijd kan regen ook vieze luchtjes veroorzaken. Regen is van zichzelf enigszins zuur. Hierdoor kan het een reactie opwekken bij bijvoorbeeld vuilnis of benzine, waardoor deze een veel sterkere geur krijgen.

Kort samengevat: Woon je niet op een vuilnisbelt of bij een benzinestation, dan is de geur van regen niet te versmaden. Je wordt er alleen zo nat van, dat wel.

Afbeelding: Flickr, gebruiker little miss. sunshine

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021