Excite

De perfecte eerste indruk

We vergeten wel eens dat we maar één kans hebben om een eerste indruk te maken. Die kans duurt ook daarnaast ook maar zeven seconden. En dat terwijl het maken van een goede indruk van groot belang is als het gaat om sociale interactie. Maar hoe maak je dan een goede eerste indruk? Vooral lichaamstaal is belangrijk.

Allereerst moet je nagaan welke houding je aanneemt. Zelfverzekerdheid is altijd belangrijk, maar je wilt waarschijnlijk een andere eerste indruk achterlaten bij je nieuwe collega’s dan bij je prooi in de kroeg. Tenzij je natuurlijk wilt dat je collegae je woest aantrekkelijk gaan vinden.

Lange mensen wekken de indruk een hogere status te hebben. Ga daarom rechtop staan. Een beetje lachen helpt ook, want op die manieren voelen mensen zich welkom bij je.

Ook de kijkers een klein beetje opensperren werkt goed. Hiermee laat je de ander onbewust weten dat je erkent dat hij of zij er is.

Het schudden van handen wordt nog wel eens onderschat. Door elkaar de hand te geven, ontwikkel je direct een verstandhouding. Onderzoek heeft aangewezen dat het drie uur kost om een zelfde verstandhouding te bereiken zonder de hand te schudden.

En last but not least, leun een beetje naar je gesprekspartner toe. Hiermee geef je aan dat je het gesprek interessant vindt. Achteroverleunen heeft logischerwijs een averechts effect.

Wanneer je je aan bovenstaande basisregels houdt, zouden zeven seconden ruim voldoende moeten zijn om een positieve eerste indruk te maken. Succes!

Afbeelding: Flickr, gebruiker eperales

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021