Excite

De slapeloze elite

We kennen er allemaal wel eentje: van die mensen die met een paar uur slaap per nacht fluitend door het leven gaan. En volgens Amerikaanse onderzoekers zijn deze mensen nog succesvoller dan de meeste van ons ook. Maar er is hoop: met genoeg onderzoek naar de genen van deze ‘slapeloze elite’ kunnen ook wij straks genieten van korte nachten en lange dagen.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië deden onderzoek naar deze kortslapers, die vaak slanker dan gemiddeld zijn, zonder moeite twee baantjes tegelijk hebben en huppelend de dag door gaan, zonder voortdurend naar de koffiepot te hoeven grijpen. Ze onderzochten een moeder en dochter die allebei extreem kort sliepen. Uiteindelijk werd het gen dat daarvoor verantwoordelijk is ontdekt. Met de onderzoeksresultaten kunnen er in de toekomst mogelijk medicijnen worden ontwikkeld die normale mensen een paar extra wakende uurtjes per dag kunnen geven.

"Mijn doel is om te leren hoe we ons slaappatroon kunnen manipuleren, zonder dat het schadelijk is voor de gezondheid. Iedereen kan wel een paar extra uurtjes per dag gebruiken, al kijk je alleen maar films," aldus onderzoeker Ying-Hui Fu.

Tot het zover is, zit er niets anders op dan toch genoeg te slapen. Slechts één op drie mensen heeft het gen dat hen in staat stelt om prima te functioneren met minder dan zes uurtjes slaap. Eminente figuren als de uitvinder en kunstenaar Leonardo da Vinci en de Amerikaanse politicus Benjamin Franklin zouden tot dit selecte groepje hebben behoord.

Afbeelding: Flickr, gebruiker CarbonNYC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021