Excite

De zin en onzin van waterfilters

Over waterfilters is al heel veel geschreven. De een drinkt geen water meer dat niet eerst gefilterd is, terwijl de ander een waterfilter grote onzin vindt. Feit is dat waterfilters in ieder geval een effect hebben op water: ze verminderen voornamelijk de hoeveelheid chloor en chloorverbindingen in het water, waardoor het water beter smaakt en gezonder is.

Ook worden andere smaakverstorende stofjes door het filter uit het water gehaald. Mocht er in het water nog een andere stof zitten, denk aan pesticiden, koper, lood en dergelijke, dan kan het filter die er ook uit halen.

Waterfilters blijken echter niet alleen goed te zijn voor de menselijke gezondheid, maar ook voor bijvoorbeeld planten. Door het water dat je aan de planten geeft eerst te filteren, haal je tijdelijke hardheid eruit, waardoor de opname van het water vergemakkelijkt wordt. Uiteindelijk worden planten hier gezonder van. Voor snijbloemen is het ook handig; die gaan met gefilterd water langer mee.

Natuurlijk heeft een waterfilter ook beperkingen; afhankelijk van de kwaliteit en de samenstelling zullen niet alle stoffen uit het water gehaald worden. Ook zijn ze bijvoorbeeld niet geschikt voor het filteren van water waar tropische vissen in zitten en ook wordt de volledige hardheid van het water niet weggehaald. In hoeverre de voordelen voor jou opwegen tegen het ongemak – het filteren van water kost toch steeds even tijd – hangt van jezelf af.

Afbeelding: Flickr account anokarina

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021