Excite

Denken aan emotie heeft effect op lichaam

Een emotie voelen heeft niet alleen effect op het lichaam; ook aan die emotie denken kan al de nodige invloed hebben. Dit concludeert Suzanne Oosterwijk in haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Uit haar onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het lichaam direct een reactie geeft als mensen nadenken over emoties. Dit kan op verschillende manieren: de houding kan veranderen, maar het kan ook zijn dat het lichaam reageert alsof die emotie er daadwerkelijk is. Neem bijvoorbeeld angst: als iemand aan angst denkt, dan kan het lichaam direct dingen laten zien die normaal gesproken alleen bij echt angstig gedrag te zien zijn.

Het onderzoek is bijzonder, omdat het een heel nieuw inzicht biedt in hoe mensen in staat zijn taal te verwerken, in het bijzonder taal waarin de nadruk legt op interne gevoelens of externe acties.

Voor het onderzoek werden 57 studenten geobserveerd. 52 van hen waren vrouwen. Er werd gevraagd naar hun emotionele welzijn, om na het onderzoek het verschil vast te kunnen stellen. Dit welzijn werd bepaald aan de hand van een welzijn-lijst met maar liefst 30 items. Die lijst werd vervolgens ook nog voor en na elke emotionele taak die de respondenten kregen afgenomen. Uit dit onderzoek bleek ook dat de houding van mensen kon veranderen aan de hand van hun emoties: als ze aan negatieve en teleurstellende woorden dachten, dan waren ze letterlijk korter dan wanneer aan trotse dingen gedacht kon worden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Materials Aart

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020