Excite

Wees alert op depressie symptomen

Steeds meer mensen krijgen te maken met een depressie. Als een depressie snel genoeg ontdekt wordt, dan kan deze relatief eenvoudig verholpen worden. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op depressie symptomen, zowel bij jezelf als bij anderen. Er zijn een aantal symptomen die de aanwezigheid van een depressie kunnen bevestigen.

Meer dan een dip

Een depressie lijkt in het begin misschien een dip te zijn, maar het gaat veel verder dan dat. Depressie symptomen verdwijnen ook niet zomaar; er is een probleem dat erkend en daarna verholpen moet worden. De meest voorkomende symptomen zijn lusteloosheid, een gebrek aan energie, nergens meer van kunnen genieten, je nergens meer voor kunnen interesseren, een gebrek aan concentratie, enzovoorts. Als deze symptomen langere tijd aanhouden, dan kan het raadzaam zijn om naar de huisarts te gaan, want dat zou kunnen betekenen dat er sprake is van een depressie.

Uit de dip

Als je in lichte mate last hebt van deze symptomen, dan kan er nog sprake zijn van een dip. Hoewel dat ook heel vervelend is, kun je daar over het algemeen zelf uitkomen. Bijvoorbeeld door veel leuke dingen te doen, door te achterhalen waar de oorzaak van je dip ligt en hoe je daar eventueel beter mee om kunt gaan en door je gedachten positiever te maken. Omdat dit in je eentje moeilijk kan zijn, is het slim om een vriend(in) of familielid om hulp te vragen. Samen sta je sterker en als je het dan even niet meer ziet zitten, kan de ander je weer opbeuren.

Een depressie verhelpen

Als je wel echt de depressie symptomen vertoont, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Die kan - door een combinatie van therapie en medicijnen - je helpen om weer grip te krijgen op je gevoelens en je er zo overheen helpen. Geef dit proces wel tijd; een depressie komt vaak niet aanwaaien en is dus ook niet zomaar weer weg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020