Excite

Het diabetes dieet

Diabetes is de medische term voor suikerziekte. De officiële naam is diabetes mellitus. Dat betekent letterlijk “zoete doorstroming”. Bij diabetes is het lichaam zelf niet meer in staat om de bloedsuiker in evenwicht te houden. Normaal gesproken wordt de bloedsuikerspiegel in het bloed door het lichaam zelf geregeld. Dit doet het lichaam met het hormoon insuline. Dat hormoon wordt gemaakt in de “Eilandjes van Langerhans”, een onderdeel van de alvleesklier. De alvleesklier wordt in medische termen ook wel pancreas genoemd. Insuline zorgt ervoor dat de organen de suikers uit het bloed kunnen opnemen. Bij iemand met diabetes maken de Eilandjes van Langerhans onvoldoende insuline aan (Type I), of het lichaam reageert niet meer op de insuline (Type II). Daardoor stapelen de suikers zich in het bloed op. Het bloedsuiker wordt veel te hoog, wat gevaarlijk kan zijn voor het lichaam.

Symptomen diabetes

Vaak lopen mensen jarenlang met diabetes rond, zonder te weten dat zij dit hebben. Dat komt omdat niet iedereen dezelfde duidelijke klachten heeft die horen bij diabetes. Iedereen heeft weleens last van moeheid en lusteloosheid. Duidelijke symptomen van diabetes zijn echter:

 • Veel dorst hebben
 • Veel moeten plassen
 • Erg vermoeid zijn
 • Last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien

Oorzaken diabetes

Iedereen kan diabetes krijgen, maar er zijn een aantal risicofactoren, zoals overgewicht, roken, hoge bloeddruk of familieleden met diabetes (erfelijkheid). Ook zijn er bepaalde bevolkingsgroepen die een grotere kans op diabetes hebben. Dat zijn mensen van Surinaamse-Hindoestaanse, Marokkaanse en Turkse afkomst.

Behandeling

Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Diabetes is nog niet te genezen. Wel is diabetes met de juiste behandeling, lang onder controle te houden. Bij de behandeling van diabetes wordt de focus gelegd op het reguleren van het bloedsuikergehalte, om nadelige effecten van de ziekte te kunnen beperken. Dat kan door middel van medicijnen maar daarnaast is het ook van belang om gezond te leven, meer te bewegen, voor een gezond gewicht te zorgen en op de voeding te letten.

Het diabetes dieet

De essentie van het diabetes dieet is gezond eten, waarbij aandacht dient te worden besteed aan:

 • Regelmatig eten. Dat betekent drie maaltijden per dag en een aantal keren een tussendoortje
 • Verzadigde vetten zoveel mogelijk vermijden
 • Op gewicht blijven of, bij overgewicht, wat kilo’s verliezen om op een gezond gewicht te  komen
 • Matigen met suiker
 • Matigen met alcohol
 • Voldoende voedingsvezels eten uit fruit, groenten en peulvruchten
 • Niet teveel cholesterolrijke voeding nuttigen, zoals eieren, lever, paling of garnalen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021