Excite

Diagnose ‘voedselallergie’ niet altijd juist

In veel gevallen blijkt de diagnose ‘voedselallergie’ niet juist te zijn. Maar liefst negen van de tien Britten die denken last te hebben van voedselallergie zijn volkomen gezond, zo wees onderzoek uit.

Maar liefst twintig procent van de volwassenen denkt ergens niet tegen te kunnen, terwijl dit slechts bij twee procent ook juist is. Dit blijkt uit een onderzoek dat een aantal wetenschappers van de Portsmouth University hebben uitgevoerd. Die onderzoekers kwamen tot de conclusie dat zelftests en internet onder andere verantwoordelijk waren voor de gedachte dat iemand last had van een voedselallergie.

Het gevolg hiervan is evident: talloze mensen beperken zich onnodig in hun dieet en lopen zo soms ook waardevolle voedingsstoffen mis. Ook kan het voorkomen dat een probleem wordt afgeschreven op voedselallergie, terwijl er in werkelijkheid iets heel anders aan de hand is. Ook dit kan voor erg gevaarlijke situaties zorgen.

Artsen maken zich dan ook vooral zorgen om mensen die zichzelf diagnosticeren. Hier worden namelijk de meeste fouten gemaakt. Het is beter om, als je denkt last te hebben van een voedselallergie, je huisarts te bezoeken en te kijken of jouw idee door middel van een test bevestigd kan worden.

Dit geldt met name als het om kinderen gaat. Voor kinderen is het namelijk van belang een zo’n compleet mogelijk dieet te houden. Het ontbreken van voedingsstoffen in het eetpatroon van kinderen kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind op latere leeftijd.

Afbeelding: Flickr account heipei

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021