Excite

Diane-35 pil niet direct verboden

De anticonceptiepil Diane-35 wordt door minister van Volksgezondheid Schippers niet zomaar uit de handel genomen. Eerst moet een Europees onderzoek door deskundigen worden afgerond. Dit onderzoek moet aantonen of er een verband is tussen het gebruik van de hormoonpil en sterfgevallen. Dat vertelde minister Schippers gisteren in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Gebruik Diane-35 pil ingeperkt

Maandag werd bekend dat het gebruik van de Diane-35 pil wordt ingeperkt. Zo mag het medicijn alleen nog maar voorgeschreven worden wanneer dat "medisch gezien strikt noodzakelijk" is. Huisartsen wordt geadviseerd om de pil ook niet meer voor te schrijven aan nieuwe gebruiksters.

Diane-35 pil uit de handel

Naar aanleiding van de ophef over de hormoonpil wilde SP-kamerlid Henk van Gerven van minister Schippers weten of de pil uit de handel genomen kon worden, maar dat kan niet. "Daar gaan deskundigen over, die er daadwerkelijk verstand van hebben," zegt Schippers. "Ik verschuil mij niet achter procedures, we hebben dit juist voor dit soort situaties afgesproken."

Bijwerkingen Diane-35 pil

In januari ontstond de ophef over de Diane-35 pil, toen een gezonde jonge vrouw overleed aan trombose; een bijwerking van de pil. Sindsdien zijn bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, ongeveer honderd nieuwe meldingen gedaan over bijwerkingen van de Diane-35 pil. Tot nu toe zijn tien sterfgevallen in verband gebracht met de hormoonpil. Minister Schippers wijst erop dat het wisselen van gebruiksters van de Diane-35 pil naar een andere pil, kan leiden tot een toename van het aantal ongewenste zwangerschappen, waarbij eveneens kans is op trombose.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019